Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 22:24 - Батериите на бъдещето
Автор: lethalrhymezz Категория: Новини   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
0



Смъртта на конвенционалните батерии пристига: пластмасови супер-кондензатори може да заместят батериите като източник на енергия за нашите ‘джаджи’

автор на оригиналния текст - Shawn Oliver
линк към източника на статията - hothardware.com/News/The-Death-Of-The-Battery-Is-Upon-Us-Plastic-Supercapacitor-Could-Recharge-Gizmos/Default.aspx

Продължителността на живот на батериите, както всеки знае е голям проблем. Особено когато става въпрос за лаптопи, производителите ни дават недостатъчна продължителност на батерията, която никак не е от полза когато става въпрос за решаване на проблеми от нормалния ни живот. Определено батериите са необходима част от света на технологиите, но засметка на това те са една от най – ‘дразнещите’ ако погледнем от страна на продължителност на живот и това, че с течението на времето се повреждат. Да не говорим пък за факта, че те са вредни за околната среда, скъпи и ненадеждни.

Учени, но не от Магадан, а от Империъл Колидж в Лондон могат да се похвалят с новото си откритие. Проектът е тясно свързан с Волво, но приложенията на откритието са дале по – големи от това да направят една кола хибрид по – малко зависима от конвенционалните и тежки акомулатори. Новото изобретение не е точно ‘батерия’, а по – точно – суперкондензатор. Принципно, този композит (нещо подобно на пластмаса), може да складира и изпраща енергия напрактика както обикновенните батерии.  Засметка на то това тъй като е като пластмаса, самата кутия на устройствата ( например панелите на гсм-а) ще са самата батерия.

Например си представете, че калник може да се използва като допълнителна батерия за хибриден автомобил. Или например Айпода да няма тежка батерия, а самите панели на устройството да са батерията. Това може да изглежда наистина невероятно, но напрактика не е нещо ново. Суперкондензаторите отгодини стоят върху чртожните дъски, но никой още не се е наел да приложи теорията напрактика.

image

source:

http://hothardware.com/newsimages/Item12122/imperial-battery.jpg

Учените от колежа се надяват някои ден да видят мобилни апарати тънки като кредитни карти тъй като няма да имат нужа да бъдат захранвани от конвенционални батерии.. Също така тази технология може да се използва за направата на по – леки и икономични хибридни автомобили и намалянето употребата на токсични материали. Ръководителят на проекта Др. Емили Грийнхал от катедрата по Аеронавтика в Империъл Колидж твърди:

‘Ние сме възхитени от потенциала на тази нова технология. Ние смятаме, че колата на бъдешето може да черпи енергия от покрива, калника или практически отвсякъде благодарение на този нов композитен материал. Дори сателитната ви навигация може да се захранва от собствената и кутия или поставка. Бъдещите приложения на този материал нестигат само дотук – например мобилният ви телефон може да се захранва от панелите му или лаптопа ви да се захранва от самата му кутия и така да се ползва без зарядно за по – дълго време. Ние сме още в първият етап на нашия проект, но смятаме че има да вурвим още дълъг път. Засметка на това новият материал е доста обещаващ и има още какво да покаже.’

На този етап не е ясно кога ще видим новата технология в действие. Най – вероятно е твърде нереално за този начален етап, а също така скъпо да се приложи толкова скоро. Допълнителни тестове ще са необходими да се докаже дали наистина този нов материал може наистина да змести конвенционалните батерии.






Гласувай:
0



Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lethalrhymezz
Категория: Новини
Прочетен: 16855
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031